ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Κωνσταντίνος ΙΑ’ ο Παλαιολόγος ή  Δραγάσης
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ
Η ιερή Πλάκα στον Μυστρά όπου ορκίστηκε ο τελευταίος Αυτοκτράτωρ , Κων. Παλαιολόγος
Οι Αγιοι Ραφαήλ και Νικόλαος δεν παρέστησαν στην λειτουργία ένωσης των εκκλησιών που έλαβε χώρα στις 12 Δεκεμβρίου 1452 στην Αγία Σοφία.

Ηταν η μέρα εκείνη που πολλοί μοναχοί και κληρικοί εγκαταλείπουν την Πόλη διότι νοιώθουν προδομένοι αλλά και διότι πιστεύουν οτι η οργή του θεού εχει πια καταδικάσει την Πόλη.Ηταν η ημέρα του Διχασμού για τους Ελληνες εντός και εκτός Πόλης.

Οι πόρτες της Πόλης έκλεισαν εκείνο τον μήνα και το λιμάνι ήταν ουσιαστικά ο μόνος τρόπος επικοινωνίας, μόνο για πολεμικά πλοία. Μόνο στα πλοία των Λατίνων , κατόπιν αδείας επέτρεπαν οι Τούρκοι να πλησιάζουν την Βασιλεύουσα.

Τον Νοέμβριο με  Δεκέμβριο 1452, ενεργοποιούνται στοιχειωδώς η Βενετία και η Γένοβα μετά από σειρά τουρκικών προκλήσεων απέναντι σε πολίτες τους.

Οι Κωνσταντινουπολίτες ετοιμάζονται για πολιορκία επισκευάζοντας τα τείχη στη γη και στη θάλασσα. Καταφθάνουν οι λιγοστοί Δυτικοί ήρωες που πολέμησαν για την Πόλη.

Οχυρώνουν τον Κεράτιο με τεράστια αλυσίδα. Συλλέγουν χρήματα και τροφές ενώ απευθύνουν εκκλήσεις προς τον Πάπα και τους Ιταλούς ηγεμόνες για βοήθεια.

Η πολιορκία αρχίζει και τελικά μετά απο πολλές μάχες η Πόλη πέφτει στα χέρια των Τούρκων.

Ο Αγιος Ραφαήλ και Νικόλαος καθώς και πολλοί ακόμα κληρικοί βρίσκονται στην βόρεια Ελλάδα.

Τον επόμενο χρόνο οι Τούρκοι σαρώνουν τις γύρω πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και οι Ραφαήλ και Νικόλαος απο την Αλεξανδρούπολη πέρνουν ενα πλοιάριο για να μεταβούν στην Λέσβο,το ασφαλέστερο νησί την εποχή εκείνη.

Η επιλογή της Λέσβου δεν ειναι καθόλου τυχαία καθώς το νησία αυτό :

  • Απολάμβανε ακόμα υψηλών προνομίων απο τον Σουλτάνο.
  • Ειχε ηγεμόνα δίκαιο και σεβάσμιο απέναντι στους Ορθοδόξους.
  • Τα μοναστήρια των Ορθοδόξων λειτουργούσαν κανονικά στο Νησί.
  • Η ύπαρξη της Ιεράς Μονής των Καρυών πιθανόν να ήταν γνωστή στον Αγιο Ραφαήλ καθώτι ηταν γνωστή στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.Υπάρχουν μαρτυρίες οτι η Μονή αυτή κατείχε εξέχουσα θέση στο νησί. Ειχε δε πρόσφατα αναστηλωθεί απο την Μελπομένη και τον γιό της Ακίνδυνο.

Ο ερχομός των Αγίων μας στο Λιμάνι της Θερμής δόθηκε θαυματουργικά σαν κινηματογραφική ταινία σε κατοίκους του χωριού και την Βασιλική Ράλλη στην οποία έγινε λεπτομερής παρουσίαση των στιγμών εκείνων.

ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
A work for the Grace of God
Homepage