Κωνσταντίνος ΙΑ’ ο Παλαιολόγος ή  Δραγάσης
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ
Η ιερή Πλάκα στον Μυστρά όπου ορκίστηκε ο τελευταίος Αυτοκτράτωρ , Κων. Παλαιολόγος
ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
A work for the Grace of God
« ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟ ΡΑΦΑΗΛ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ »

Συνέχεια >>

Ο Αγιος Ραφαήλ, αναλαμβάνει την φροντίδα δια την συνέχιση της εκκλησία του

« Θα πρέπει όλοι οι γνωρίζοντες τη Θείαν επέμβαση της ενεργού τακτοποιήσεως της εκκλησίας να είναι ευγνώμονες και υπάκουοι εις του λόγους μου. Λέγω λόγους μου, διότι ότι σας επιβάλω δεν αποβάλλονται και πρέπει πάντα να είσθε με ευλύγιστη την θέληση και την υπακοή ακράδαντη».

Μέχρι στιγμής εφαρμόζονται κατά γράμμα οι εκ του Ουράνιου Πατρός θεόπνευστοι λόγοι μου. Και τώρα γράψε εις το τέκνον Θεόδωρον και για τον Περικλήν ( Πάτση και Γεωργαντόπουλου) να επισπεύσουν τα έργα με γοργό ρυθμό και να επιμεληθούν το εσωτερικό της εκκλησίας και να φέρουν εις πέρας εγακινιασμόν.

Να ειδοποιηθούν οι αρμόδιοι Μητροπόλεως με μεγάλη θελκτικότητα  δια τον εγκαινιασμόν, δια να λάβει θέσιν επίσημον η εκκλησία του Χριστού.

Επίσημον εννοούμεν την Θεικήν Θείαν επίσκεψιν κατά τον εγκαινιασμόν του Ναού και την πρώτη Λειτουργία και συγχρόνως την τελείαν  αποπεράτωσιν αυτού.>>

     Και η Αικατερίνη Λύτρα γράφει : Δια την αγία Τράπεζα θα προσφέρω κι εγώ το κατά δύναμιν.
     Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να βοηθήσει υμάς.
                                   Καλήν  Ανάστασιν
                                   με την εν Χριστώ αγάπην
                                η ανάξια Αικατερίνη Π. Λύτρα

Αυτό το μήνυμα του Αγίου για τα εγκαίνια της εκκλησίας μεγάλωσε τις ευθύνες μας απέναντι του Αγίου.

Οι φροντίδες και η προσπάθεια να ετοιμαστεί η εκκλησία έπεφταν κυρίως σε μένα και τον Κατσαρό, διότι ο Περικλής απουσίαζε η θεώρησε ότι είχε λήξει η αποστολή του με την δωρεά του.

Θα έπρεπε συνεπώς να τα φροντίσω όλα και προπαντός να αγορασθούν τα σκεύη και γενικά τα απαραίτητα της εκκλησίας.

Για το σκοπό αυτό προγραμμάτισα εκδρομή με πούλμαν στις 15 Μαίου 1976.

Οι εκδρομείς στην εκκλησία του Αγίου ενημερώθηκαν για τις ελλείψεις.

Όλοι με την φώτιση του Αγίου προσφέρθηκαν να αγοράσουν ότι έλειπε ακόμη και καθίσματα.

Η εκκλησία ετοιμάσθηκε , αλλά λόγω απροόπτων εμποδίων τα εγκαίνια δεν έγιναν στην ημερομηνία 15 - 20 Ιουνίου που είχε ορίσει ο Αγιος.

Ο Θεόδωρος Κατσαρός μου τηλεφώνησε ότι δεν θα γίνουν τα εγκαίνια αλλά ο Δεσπότης έδωσε προφορική άδεια στους ιερείς της Κάτω Αχαίας να τελέσουν λειτουργία στη νέα εκκλησία την Κυριακή 20 Ιουνίου 1976.

Το Σάββατο το πρωί 19 Ιουνίου αναχωρήσαμε οι τέσσερις από την Αθήνα για την Κάτω Αχαία.

Την Κυριακή έγινε η Λειτουργία που ετέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Παύλος. Παραβρέθηκε και αρκετός κόσμος που το είχε πληροφορηθεί,

Τα εγκαίνια της εκκλησίας του Αγίου

Τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου, όπως είχε ορίσει ο Άγιος στο μήνυμα του, δεν έγιναν από διάφορα εμπόδια όπως εγράφη , αλλά όπως δείχνουν τα επακολουθήσαντα γεγονότα ανέλαβε ο ίδιος ο Αγιος το θέμα αυτό.

Με την λειτουργία που έγινε στις 20 Ιουνίου 1976 κάποια μέρα περνούσε ο Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος από την εκκλησία. Μπήκε μέσα και την είδε.

Η εκκλησία του άρεσε όπως είπε ο Κατσαρός και είπε « Αυτό το εκκλησάκι πρέπει να τα εγκαινιάσουμε». Κοιτάζοντας την ακολουθία των Αγίων , είδε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 1971 ήταν επέτειος των Αγίων και όρισε τα εγκαίνια στις 11 Σεπτεμβρίου 1976.

Τα εγκαίνια έγιναν με μεγαλοπρέπεια. Η αναβλησθεία εκδρομή του Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με τους ευλαβείς προσκυνητάς και δωρητάς.

Απουσίαζαν όμως ο Παναγιώτης  και η Αικατερίνη Λύτρα.

Το Σάββατο το βράδυ στον Εσπερινό , όταν έμπαιναν οι προσκυνητάς  εκδρομείς στην εκκλησία, αισθανθήκαμε όλοι μια γλυκιά και έντονη ευωδία, ήταν η γνωστή ευωδία του Αγίου Ραφαήλ ήταν η παρουσία του εκεί.

Τα εγκαίνια ετέλεσε ο Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος με τους τρεις Ιερείς και δύο Διακόνους.

Σελιδα 4/7
Homepage


Σελιδα 4/7